Proiectul „Suport pentru facilitarea activităților Școlilor de Câmp (FFS) în subsectorul bovinelor de lapte pentru gospodăriile țărănești vulnerabile afectate de conflictul din Ucraina și seceta din 2022” implementat în perioada 01.05 – 31.12.2024, este dedicat dezvoltării capacităților în domeniul creșterii bovinelor și vizează în special sprijinirea fermierilor mici și mijlocii din satele Vasileuți, Iabloana, Sofia, Heciul Vechi și Putinești.
Îmbunătățirea practicilor de creștere a bovinelor de lapte în gospodăriile țărănești, creșterea producției și calității laptelui, asigurarea bunăstării animalelor și a sănătății publice și promovarea agriculturii durabile sunt obiectivele de bază ale activităților teoretice și practice desfășurate în cadrul proiectului la care au participat 77 de fermieri (casnici cu 2-8 vaci și fermieri care dețin între 20 și 50 de vaci).
Proiectul a inclus o gamă variată de activități teoretice și practice, precum:
- Școli de câmp: 36 de școli de câmp, dintr-un total de 50 care sunt planificate, au oferit fermierilor cele mai bune practici în domeniul creșterii bovinelor – îngrijirea și întreținerea animalelor, igiena și managementul grajdului, hrănirea și calitatea furajelor, bunăstarea și sănătatea animalelor, deparazitarea și vaccinarea, bolile de mastită, reproducție și însămânțare artificială, gestionarea gunoiului și compostarea dar și igiena mulsului și păstrarea laptelui.
- Schimb de experiență: 6 sesiuni de schimb de experiență, în cadrul cărora fermierii au avut ocazia să viziteze ferme model și să învețe de la alți fermieri cu experiență.
- Vizite de studiu: 5 vizite de studiu la ICCC Selecția, unde fermierii au putut observa practicile de agricultură conservativă.
În rezultatul participării la activitățile susmenționate fermierii au dobândit cunoștințe noi despre bolile comune ale bovinelor și despre metodele de prevenire și tratament. Primele rezultate au arătat o creștere a interesului pentru adoptarea de practici agricole mai moderne și mai eficiente.
Proiectul este implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Elveția.