În Georgia producerea laptelui va fi scutită de TVA

În Georgia producerea laptelui va fi scutită de TVA

Reprezentanții sectorului de lapte susțin inițiativa guvernului Georgiei de a scuti producerea lactatelor de TVA și consideră că acest fapt va duce la creșterea competitivitătii producției locale.

Conform spuselor directorului companiei ”Sante” Erekle Gamkrelidze, beneficiile de pe urma acestei inițiative vor fi resimțite atît la nivelul producătorilor de lapte cît și procesatorilor.

”Va crește cererea pentru lapte, respectiv, vor crește veniturile fermierilor, care, la rîndul lor, vor avea motivația de a se dezvolta. Într-un final țara ar putea să scape de dependența de import și să se asigure pe deplin cu lapte propriu” – a menționat acesta.

De aceeași părere este și președintele Asociației Fermierilor Nino Zambahidze.

”In primul rînd, scutirea de TVA va duce la dezvoltarea sectorului de creștere a bovinelor, și acest lucru este foarte binevenit, mai ales dacă luăm în calcul cu ce provocări se întâlnește sectorul la momentul actual. La ziua de azi, producerea laptelui în Georgia acoperă doar 30% din cerere, și ca urmare a acestui deficit, restul este lapte praf de import. Introducerea acestei inițiative va duce la creșterea cantității laptelui natural autohton pe piață, iar importul de lapte praf va scădea” – a menționat dumneaei.

În același timp, conform datelor statistice, producerea laptelui natural în Georgia nu numai că nu crește, dar și scade, în particular în primul trimestru al anului 2018 acest indicator avea valoarea de 98,2 mln. litri, ce e cu 1,4% mai puțin decît în aceeași perioadă a anului 2017.

Sursa: bizzone.info
Sursa foto: agr.georgia.gov

Partajare: