Județul Neamț a fost, timp de 2 zile, gazda unei delegatii din Republica Moldova formată din 24 de persoane. Primari, oameni de afaceri, fermieri și reprezentați ai ONG-urilor au venit pentru a vedea cum funcționează Grupurile de Acțiune Locală pentru a pune și ei bazele unor astfel de organizații.
Oaspeții au fost interesati și despre cum funcționează administrațiile locale, ce bugete au și care sunt problemele cu care se confruntă.
”Datorita faptului ca oaspetii nostri doresc pe viitor sa formeze GAL- uri si in Republica Moldova, am semnat un acord de colaborare intre Federatia Nationala a GAL-urilor si Asociatia Pro Cooperare Regionala din Moldova , prin care dorim sa dezvoltam un parteneriat ce va cuprinde mai multe proiecte comune pe viitor . In primul rand acesta vizeaza exportul de experienta din partea specialistilor care lucreaza in Romania , pentru a-i invata, consilia pe fratii nostri cum sa atraga fonduri europene de pre-aderare la Uniunea Europeană , dar poate si guvernamentale pentru infiintarea unor GAL-uri in Republica Moldova. Iata ca acest demers vine la scurt timp dupa sedinta de Guvern bilaterala care a avut loc la Piatra Neamt , continuand procesul de sprijin acordat de catre Guvernul Romaniei cetatenilor din Republica Moldova , si sper ca decidentii politici de la Chisinau , sa incurajeze astfel de ideii care vin in sprijinul si consolidarea drumului parcurs de fratii nostri catre integrarea in structurile europene”, a declarat Daniel Vasiliu, manager al G.A.L. ”Drumurile Bistritei”.
”În anul 2015, cu ocazia organizarii in Austria a evenimentului intitulat Parlamentul European Rural, l-am cunoscut pe Daniel Vasiliu, care, in calitate de secretar general al Federației Naționale a GAL-urilor, mi-a lansat invitatia de a participa la intalnirea GAL-urilor din regiunea de nord-est desfasurata la Piatra Neamt. Cu aceasta ocazie am stabilit o serie de vizite comune , prin care am putut informa posibilii parteneri dintr-un viitor GAL pe care intentionam să-l facem la noi, acasa, despre activitatea acestui tip de ONG. Totodata am avut ocazia sa vedem la fata locului ce inseamna activitatea unui GAL si inclusiv proiecte realizate cu sprijin financiar european. Pe viitor ne am dori sa infiintam cateva GAL-uri experimentale si in Republica Moldova, beneficiind de sprijinul tehnic si logistic al colegilor din Romania , care iata sunt la al doilea exercitiu financiar european pe programul LEADER. Foarte important ar fi si sprijinul conducerii Federatie Nationale a GAL-urilor care poate facilita o intanlire bilaterala a reprezentantilor Ministerului Agriculturii din cele doua tari , pentru a sprijini lansarea programului prin care sa se poata finanta GAL- urile si in Moldova”, a spus Sergiu Mihailov, presedintele Pro Cooperare Moldova.
Sursa: newsallert.ro
Această vizită a fost posibilă datorită finanțării oferite de Reprezentanţa Fundației Elvețiene HEKS-EPER Moldova în cadrul proiectului „Dezvoltarea Comunităților Rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală”.