Comunitatea se dezvoltă doar prin participare!

Comunitatea se dezvoltă doar prin participare!

La Bălți a avut loc un seminar de instruire timp de o zi în domeniul dezvoltării comunitare participative, unde au participat voluntari și activiști civici beneficiari ai proiectului „Crearea Serviciului de Suport Instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova” implementat de Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”, comunică observatorul.md.

Aliona Plugaru, managerul proiectului:
Aceasta este ultima activitate de instruire din ciclul de instruiri planificate în cadrul proiectului, și nu întâmplător îl organizăm ultimul, de aceea că noi deja am finalizat aproape ședințele focus-grupurilor din localități și deja membrii ONG-urilor împreună cu liderii comunitari care au format un grup de inițiativă locală se pregătesc să meargă la ședințele consiliilor locale cu acele propuneri care au venit din partea cetățenilor. Este important pentru cetățeni ca acestea să fie incluse în planul de dezvoltare locală.

„Dezvoltarea comunitară prin participarea cetățenilor este o condiție primordială pentru dezvoltarea localităților pentru o perioadă de lungă durată, afirmă formatorul Nicolae Moscalu. Alături de noi sunt liderii comunitari care ar putea, mai ales astăzi când a decăzut interesul oamenilor față de viața comunitară, să învețe cum să implice cetățenii să se implice în viața comunităților și să conlucreze cu administrațiile publice locale care nu sunt în permanență cei mai activi factori în comunitate.”

Nicolae Moscalu, formator: Atunci când se înhamă unul la căruța este o viteză, un efort, un cal putere, și alta este când se implică toată comunitatea pentru a soluționa problemele lor. În primul rând vine fiecare cu ideile lui, din aceste poți să o alegi pe cea mai eficientă. În al doilea rând când sunt mai mulți oameni se găsesc și soluții bune și cu un randament foarte înalt se folosesc resursele limitate pe care le are comunitatea.

Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea instituțională și consolidarea capacităților organizațiilor societății civile prin crearea unui Serviciu de Suport Instituțional pentru OSC și ca urmare creșterea rolului sectorului asociativ în implementarea politicilor publice la nivel local și regional.

Corina Ceaicovschi, participantă, AO „Optimiștii”: Activitatea la care am participat nu este în zadar și nici nu am pierdut timpul aici. Ne-a plăcut foarte mult formatorul, are o voce foarte calmă și o mare răbdare, ne explică de la A până la Z totul pe înțelesul fiecărui om. Este foarte utilă aceste fel de întruniri, de la care primim foarte multe informații.

Marcel Ostrovschi, participant, AO „Lunca Ciuhurului”:
Pentru mine participarea la acest seminar mă școlarizează și aflu multe lucruri utile. Noi ar trebui să ne implicăm și să nu așteptăm doar să ne facă autoritățile. Noi populația locală încercăm să implementăm proiecte ca să schimbăm ceva în sat, să aducem unele proiecte ca să amenajăm comunitatea și să ne facem traiul mai bun. Așteptând doar de la primari, sau cum se zice la noi, dar de la natură, nu rezolvăm nimic căci poți să aștepți mult și bine. Lumea a început a se deștepta și încearcă să i-a inițiativa în mâinile lor ca să pornească acel car din loc.

Activitățile sunt parte a Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), care va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Sursa text: observatorul.md

 Sursa foto: Vadim Sterbate, observatorul.md

Partajare: