Comunicat: Eveniment de finalizare proiect, Nord

Comunicat: Eveniment de finalizare proiect, Nord

Astăzi a avut loc evenimentul de finalizare a proiectului „Cetățenii și organizațiile societății civile – împreună împotriva corupției” implementat de AO Pro Cooperare Regionala din municipiul Bălți în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

In perioada iulie 2022-decembrie 2023, 16 organizații ale societății civile din regiunea de Nord au avut ocazia să implementeze diferite tipuri de activități în localitățile din regiune, cu implicarea copiilor din școli, licee, colegii, părinții acestora, agenților economici, reprezentanților APL-urilor, procuraturilor, judecătoriilor și alți actori din regiune. Toate aceste activități au avut drept scop promovarea conștientizării fenomenului corupției în societate și impactul acesteia asupra vieții de zi cu zi a fiecărui cetățean în parte cât și asupra dezvoltării unei localități, regiuni în general.

Evenimentul a fost deschis cu un cuvânt de salut din partea D-nei Janine Baudach, Manager Proiect, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care a mulțumit Pro Cooperare Regională cât și partenerii locali pentru aportul lor în promovarea combaterii fenomenului corupției în regiune prin multitudinea și diversitatea de activități implementate pe parcursul anului.

În continuare, Sergiu Mihailov, manager proiect și Stella Buzuleac, coordonatoare proiect, au făcut o scurtă incursiune a activităților realizate pe parcursul acestui an, în care membrii echipelor organizațiilor locale au avut ocazia să-și dezvolte cunoștințele în domenii precum transparența în activitatea instituțiilor statului, bugetare participativă, mobilizare comunitară și altele. Toate activitățile realizate de Pro Cooperare Regionala având drept scop dezvoltarea capacităților organizațiilor locale și pregătirea acestora pentru o mai bună colaborare cu autoritățile locale și cu cetățenii.

În continuare, d-nul Tudor Darii, manager proiect A. O. Agro-Cons din Drochia, a venit cu o prezentare asupra rezultatelor obținute în urma realizării proiectului. A fost menționată cooperarea foarte frumoasă cu elevii din instituțiile de învățământ, care au fost implicați în activități și au dat dovadă de un mare interes asupra temei corupției în societate cât și a impactului acesteia asupra vieții. La fel a fost menționat lucrul cu diferiți fermieri din localitățile din jur, care pe parcursul realizării activităților antreprenoriale se ciocnesc de diverse manifestări ale corupției, ceea ce, într-un final, duce la diferite rezultate mai puțin plăcute atât producătorului cât și consumatorului final (Ex. suportarea de cheltuieli nejustificate, acces la producție mai puțin calitativa, ș.a.).

Inna Răileanu, coordonatoare proiect A. O. „Clinica Juridică din Bălți”, a împărtășit experiența organizației în crearea unui Consiliu Local de Transparență (CLT) în municipiu, problemele întâmpinate și conlucrarea stabilită cu autoritățile publice locale din municipiu.

În cadrul evenimentului toate organizațiile partenere au primit câte o diplomă de gratitudine cât și un set de materiale care, pe viitor, le vor aminti lor și celor din jur că „Corupția nu mai e la modă”, așa cum a fost menționat de mai multe ori în cadru evenimentului.

Drept rezultat al proiectelor implementate în regiunea de Nord a țării, se poate spune cu siguranță că un număr foarte mare de elevi și profesori din diferite instituții de învățământ din regiune, au avut posibilitatea să învețe despre fenomenul corupției și impactul acesteia asupra dezvoltării societății. Numărul beneficiarilor indirecți ale acestor proiecte este și mai mare, dacă luam în calcul rudele apropiate ale celor implicați direct cât și persoanele care au avut ocazia să fie martori la campaniile de informare organizate în localități, flash-moburile, concursurile de desen/poze și alte activități cu impact, realizate cu succes pe parcursul unui an. Prin urmare avem certitudinea că pe parcursul a 12 luni de implementare a unui astfel de proiect în regiune, efectele acestuia vor fi resimțite pe viitor prin diminuarea cazurilor de corupție în regiune și ridicarea nivelului de trai.

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
În Regiunea de Nord, partener al proiectului este A.O. ”Pro Cooperare Regională”.

Partajare: